![]() |
Sirke sineği larvası |
Yanıt Yaz
|
Sayfa 12> |
| Yazar | |
mustafamutlu
Moderator
Kayıt Tarihi: 03 Ağu 2009 Şehir: BURSA Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 198 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Alıntı Cevapla
Konu: Sirke sineği larvasıGönderim Zamanı: 03 Haz 2010 Saat 4:32pm |
|
Yaz günleri için kolay ve masrafsız bir canlı yem olarak geçen haftaki bir denemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Soframızdan arta kalan bir avuç çürük kirazı alıp 0,5 lt pet şişenin içine koydum.Şişeyide balkona güneş görmeyen bir yere yatık olarak ve ağzını kapamadan koydum.Aradan 1 gün geçtiğinde beklenen misafirlerin şişenin içine geldiğini gördüm.Malum misafirler sirke sinekleriydi namı diğer meyve sinekleri yada Drosophila türlerinden biri diyelim.Araştırdığım kadarı ile bayağı bir türü var.Şişenin içine doluşmuş 8-10 sineğin üzerine kapağı kapattım ama hava girişi olacak kadar gevşek.,hoş açık bıraksaydım da olurdu çünkü sinekler yumurtalarını bırakarak misyonlarını tamamlamıştı.Aradan 3-4 gün geçince şişenin içinde birsürü larva dolaşıyordu.Aynı akşam uğraşmaya üşendiğim için hasadı bir sonraki akşama bıraktım, sinekleri şutlayıp larvalar dıçarı çıkmasın diye şişenin ağzını sıkıca kapadım.Ertesi akşam işten geldiğimde larvalar ölmüş ve ölmek üzere idiler, malesef şişeyi gölgede bırakmayı unutmuştum.Buna rağmen kurtçukları topladım ve corrylerime verdim, kapış kapış yediler.Larva büyüklüğü de inanın ki çok ideal tam corrylere göre.3-4 ml uzunluğunda ve 0,5 kurşunkalem ucu kalınlığında . İsteyen arkadaşlar deneyebilirler, tavsiye ediyorum.
Bundan sonraki denememi muz kabuğu ile başlattım bakalım sonuç ne olacak.Bu arada elimin altında hangi meyve var ise daha kontrollü ve miktar olarakdaha büyük denemelere de başlayacağım.İşin güzel tarafı hasat bitti mi at çöpe, kültür gerekmiyor, kültürün kendisi uçarak ayağınıza geliyor.
Düzenleyen mustafamutlu - 03 Haz 2010 Saat 5:40pm |
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
gulay
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 290 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 04 Haz 2010 Saat 4:36pm |
|
Mustafa Bey, önce detaylı anlatımınız için teşekkür ederim
Benim de yıllardır canlı yemlere ilgim var, blen arkadaşlar bilir... Hem birkaçını düzenli üretiyorum hem de üretmesem de sürekli bilgi edinmeye çalışıyorum. Sizin bahsettiğiniz örnek de doğallık ve bir kere faydalanıp atılması açısından gayet kullanışlı bir yöntem. Şu yaz aylarında kolaylıkla denenebilir. Bahsettiğiniz muz kabuğuyla olan denemeyi bir arkadaş yapmış ve o da sizin gibi iyi sonuç almıştı...Canlı yemlerin yapay ortamdaki balıkların beslenmesine çok büyük katkısı olduğuna inanıyorum. Bana göre her insanın kendi koşullarına göre uygun bir canlı yem türü var. Kimisi çok uğraşmak istemez kimisi düzenli biçimde bakabilir, kimisi eve sokmak istemez ama balkonda durursa olur der... Mesela ben yazları balkonda rahatlıkla su piresi yetiştirebiliyorum arada gelp sivrisinekler yumurta bırakıyor, çıkan larvaları da hemen değerlendiriyorum. Evde ise kokusuz ve sorunsuz şekilde un kurdu üretebiiyorum. O yüzden herkese canlı yemle ilgili bir yerden başlamayı öneririm, sizin verdiğiniz örnek de özellikle bu mevsim için gerçekten uygun herkes rahatlıkla deneyebilir... ![]() |
|
|
Gülay Baran
-Discus 130x50x50 -Bitkili Synodontis Eupterus ve Pantodon Buchholzi 110x50x50 -Nano Bitkililer |
|
![]() |
|
volkantr34
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 09 Kas 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 112 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı volkantr34
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 05 Haz 2010 Saat 5:52pm |
|
Açıkçası benim çekindiğim şey kokusuydu. Acaba koku olur mu falan diye hiç yanaşamadım bu tip şeylere.. Ama kokusuna rağmen tubifexle uğraşıyordum alıp defalarca yıkayarak.. Sizlerin bu cesaret verici yazılarınız sayesinde denenebilitesi tarafımca yükseldi..
Bilgilendirmeler için teşekkürler.. Tebrik Edenler: gulay, |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Kayıt Tarihi: 03 Ağu 2009 Şehir: BURSA Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 198 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 12:04pm |
|
Konuyu fotoğraflarla ve birtakım pratik bilgiler ile biraz açalım. Sirke sineği hakkında akademik ve bilimsel bilgiye internetten kolayca ulaşılabilir.Konunun bu yönüne ben hiç değinmeyeceğim çünkü kopyalamadan öteye gitmeyecek.
|
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 12:12pm |
|
Öncelikle sirke sineğinin geçen hafta uğraşarak yakalayabildiğim pozlarını koyuyorum.
Kirazların üzerindeki birkaç sinek.
![]() Larvaları toplamada kullandığım suluboya fırçası üzerinde .
![]() ![]() ![]() ![]() Poşet üzerinde
![]() ![]() |
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 12:23pm |
|
Besi yerlerinden birkaç görüntü.
Fotoğraftaki üstü streçle kaplammış pet şişe besi için uygun değil, ışık geçirmemesi tercih edilmeli.
Uygun olan dondurma kabı.
Besi yeri nemini kaybetmeyecek şekilde hava alırsa iyi olur.
Besi yerinde ekşi kokusu, keskin şarap kokusu hakim.Gölge bir ortam tercih edilmeli, kesinlikle evin dışında olmalı.
Kiraz dışında denemesini yaptığım erik ve muz kabuğundan verim alamadım(olmayacağı anlamına gelmiyor, ben çok dallandığım için üzerine olamadım)
Larvaları toplama kolaylığı açısından kabın içine larvaların tırmanabileceği rafya ve benzeri şeyler konması çok iyi olur.Bu rafyaları alıp direk suyun içine larvaları sallayarak düşürebiliriz.
Besi ortamında küf oluşursa sistem yürümüyor, böyle bir ortamda larvalar olsa bile bence verilmemeli.
![]() ![]() |
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
unotim123
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: Isparta Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 362 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı unotim123
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 2:01pm |
|
Sinek de çok tatlı çıkmış hani
![]() |
|
|
Onur ŞAHİN
Corydorasss!!! |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 2:28pm |
|
Larvalar
![]() ![]() Pet şişenin kenarındaki larva ve pupa!lar
![]() Kiraz çürüğündeki larvalar
![]() ![]() Tebrik Edenler: thordius, |
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 2:40pm |
|
Zamanında toplanmayan larvalar pupa evresine geçiyor.Bu haliyle corryler itibar etmiyor.Bizimde canlı yemlerimiz ilerleyen dönemde uçup gidiyor yada kapalı bir kapta ise aynı mekanda yumurta bırakıyor ve yeni larvalarımız oluyor.Döngü sürüp gidiyor. ![]() ![]() Pupaların rengi beyazdan açık sarı ve kahverengiye dönüşüyor. Tebrik Edenler: thordius, |
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 22 Haz 2010 Saat 2:43pm |
|
Balıklara verilmek üzere hasat .
![]() ![]() BİTTİ.
|
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
Yanıt Yaz
|
Sayfa 12> |
| Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |