![]() |
Zeolit |
Yanıt Yaz
|
| Yazar | |
unotim123
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: Isparta Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 362 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı unotim123
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Alıntı Cevapla
Konu: ZeolitGönderim Zamanı: 07 Kas 2009 Saat 7:33pm |
|
Zeolit katyon değiştirme prensibine göre kullanabildiğimiz bir filtre medyasıdır.Aynı zamanda günümüzde çok fazla sayıda alanda işlev görmektedir.
Zeolit temel olarak 2 alanda işimize yaramaktadır.
1-)Biyolojik filtre
Döngü bakterilerinin çok fazla olmasa da yine de yerleşmeyi sevdikleri ve bol gözeneği olan bir yapı zeolit.Bir sürü mekanik tabanlı odacık barındırdığı için bakteriler için oldukça iyi bir yerleşke alanı sağlıyor.
2-)Kimyasal filtre
Zeolit birçok metale ve özellikle amonyum(NH4+) iyonuna karşı yüksek derecede ilgisi olan silikat,alüminyum tabanlı bir bileşiktir.Sodyum gibi değişmeye çok müsait katyonlar zeolitin daha fazla ilgisinin olduğu diğer katyonlarla değişirler.Bunlardan bizi en çok ilgilendireni şüphesiz amonyum.Keza kurşun,arsenik,çinko,kadmiyum,nikel vb.gibi ağır metallere karşı ilgisi yüksek bir bileşiktir.
Zeolit kimyasal doygunluğa ulaştığında bir tasa birkaç tatlı kaşığı tuz atıp kaynar suyu üstüne dökmek suretiyle su soğuyana kadar bekletilir ve reaksiyon tersine işler,sodyum iyonları geri kazanılır.
Zeolitin amonyuma ilgisi Silikat/Alüminyum oranı ile ilgilidir.Bu oran ne kadar çok olursa zeolitin amonyuma ilgisi o denli azalır.Sudaki amonyak konsantrasyonu ne kadar fazlaysa zeolit o kadar yüksek oranda amonyum bağlar.Yine zeolitin parçacıklı yapısı arttıkça amonyumu bağlama oranı artmaktadır.Yapılan çalışmalarda Gördes zeolitinin %89 a varan oranlarda amonyak giderebildiği saptanmıştır.
Zeolitin amonyum bağlama isteği pH arttıkça azalır,pH azaldıkça artar.pH 7.5 u geçtiğinde nerdeyse amonyuma olan seçicilik sıfırlanır.
Aynı zamanda zeolit tabanda da kullanılabilmektedir.Bağladığı katyonlar bitkiler tarafından yavaşça kullanılmaktadır.Ortamda azot vb.başka bileşiklerde toksik oranlara izin vermediği için bitki oldukça hızlı kök atabilmekte ve tabandan iyi beslenebilmektedir.Zeolitin her anlamda en çok verim alındığı yer asidik sulardır.Tersine yıkama işleminde ise,tam tersi istenmekte,reaksiyonu tersine çevirmek için zeoliti yıkadığımız kaynar su bazik olmalıdır.
Bu açıdan bakıldığında hem suyun netliğini artırır hem de burda bahsedilen birçok fayda sayesinde bize akvaryumda kullanma olanağı getirmiştir ve bilinçli ve doğru yerinde kullanıldığı sürece çok faydalıdır. |
|
|
Onur ŞAHİN
Corydorasss!!! |
|
![]() |
|
gulay
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 290 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 10 Kas 2009 Saat 4:58pm |
|
Dış filtre veya sumplar kadar iç filtrelerde de çok rahatlıkla kullanılabiliyor. Ben iç filtrede ince naylon bir çorap içerisine çok az miktarda koyarak kullanıyorum uzun zamandır. Bitkili akvaryumlarda hiçbir olumsuz etkisini görmediğim gibi suyu da oldukça berraklaştırıyor. Belli sürelerde yenisiyle değiştiriyorum.
|
|
|
Gülay Baran
-Discus 130x50x50 -Bitkili Synodontis Eupterus ve Pantodon Buchholzi 110x50x50 -Nano Bitkililer |
|
![]() |
|
Baracuda
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 07 Kas 2009 Şehir: Kocaeli Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 14 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 08 Şub 2010 Saat 12:42am |
|
Onur ellerine sağlık, şimdi sorular:) suyu bildiğimiz yöntemler ile Ph olarak 7.5 seviyesinin altına indiripte mi kullanmalıyız, örneğin benim musluk suyumun Ph değeri 7.8 civarı bu değerde kullansam faydasını göremezmiyim. Zeolit kullanımı konusunda kararsız kaldım.
|
|
|
Ali DÖNMEZER
|
|
![]() |
|
unotim123
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: Isparta Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 362 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı unotim123
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 08 Şub 2010 Saat 5:04pm |
|
Sadece amonyum bağlama faydasını göremezsin,diğer faydalarını sürdürür. Teşekkür Edenler: Baracuda, |
|
|
Onur ŞAHİN
Corydorasss!!! |
|
![]() |
|
lacooos
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 26 Şub 2010 Şehir: İST Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 16 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 26 Şub 2010 Saat 11:30pm |
|
herkese selamlar zeolit kullanımını kimseye tavsiye etmiyorum üretimci olduğum için bunun nedenleri var sudaki birçok bakteriyi temizlediği gibi tabiikide beraaklık da veriyor fakat arkadaşımızın birisi tabanda kullanılır diyor fakat emici özelliği olduğu için oda tıkanıyor vede akvaryumun dibini karıştırdığınızdada kusma yapıyor bunudeneyin vede farkı görün uzun zaman kullanıldığğı taktirde karıştırılırsa emdiği herşeyi tekrardan zehir olarak geri verir saygılar LACOOOS
|
|
|
M U R A T İ P Ş İ R
|
|
![]() |
|
lacooos
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 26 Şub 2010 Şehir: İST Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 16 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 05 Mar 2010 Saat 1:09am |
|
arkadaşlar konuya vakııf olan yokmu yönetime sesleniyorum açılan konulara lütfen bir şekilde cvp verin
|
|
|
M U R A T İ P Ş İ R
|
|
![]() |
|
Kaan ERDAL
Üye
Kayıt Tarihi: 04 Şub 2010 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 77 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı Kaan ERDAL
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 05 Mar 2010 Saat 9:55am |
Murat Bey merhaba, zeolit yapısal olarak bünyesine 2 türlü madde çeker. 1- Kimyasal iyon değişimiyle çeşitli bileşikleri bünyesine, kendisinde bulunan sodyum veya kalsiyumu suya vererek (bu zeolitin tipine göre değişir, mesela akvaryumda kullanılan doğal zeolitlerden klinoptilolit suya sodyum iyonu verir) amonyumu, bazı ağır metal iyonlarını, kloru, çeşitli tuzları bünyesine alır. Bu tip zehirli bileşikleri zeolitten anca yine iyon değiştirme yöntemiyle uzaklaştırabilirsiniz (mesela tuzdaki sodyum). Ayrıca sanayi tipi kullanımda hidroklorik asit de bir seçenektir, bu da zeolitin iyon değiştirme kapasitesini artırır. Yani, zeoliti karıştırarak veya kırıp toz haline getirerek bile bu zehirli bileşikleri bünyesinden alamazsınız, çünkü çeşitli moleküler bağlarla yapısına bağlanmıştır. Dediğim gibi; anca yoğun tuz çözeltisi gibi çözeltilerle, yani ona amonyumdan daha lezzetli bir seçenek sunarak zehiri bünyeden alabilirsiniz. 2- Fiziksel adsorbsiyon. Zeolitin bünyesinde bulunan çeşitli boydaki mikro gözenekler de sudaki katı partikülleri tutar. İşte bunları zeoliti karıştırarak suya verebilirsiniz, aynen lav taşı, kum, aquaclay örneğinde olduğu gibi. Dipte biriken tortular, artıklar, her tür taban malzemesinde kusma yapar, kimisinde fazla yapar, zeolit bunlardan birisidir. Ancak bu artık ve tortular taban zeolit olduğu sürece zehirli değildir, zeolit gözeneklerindeki bakteriler bunları ayrıştırır. Geri kalan sadece organik atıktır. Dışkı vs. Ayrıca; zeolitin tabanda fazlaca kullanılması suya yoğun sodyum girişi yapacağından bitkileri haşat edebilir, kalsiyum ağırlıklı şabazit, morganit, hoylandit gibi zeolit minerallerini ise piyasada kolaylıkla bulamazsınız, bulunabilirse de granül halinde tabanda kullanılabilir belki, denemedim. Zeolit en iyi dış filtre içerisinde dönem dönem kullanılmalı bence. Eğer su asidikse (amonyum oluşumu amonyaktan fazla olur ve bunu zeolit tutar) ve mesela haftada 1 su değişiyorsanız, yükünüz böyleyse, o sırada da 15 gün su değişmeyecekseniz sistemin yükünü alması için yeter miktarda (çok kabaca 200 litre suya 1 litre zeolit) zeoliti dış filtreye ekleyip, su değişimi yaparken çıkartmak güzel bir seçenektir bence. Fazla miktar zeolit hem suyu çok yumuşatır (kimi ister kimi istemez) hem de sodyum derişimini artırarak bitkilere zarar verebilir. Ya az ve devamlı, ya da çok ve kısa süreli kullanımı bence uygundur. Yönetimden değilim ama umarım cevap tatmin edici olmuştur... ![]() Düzenleyen Kaan ERDAL - 05 Mar 2010 Saat 9:57am |
|
![]() |
|
Yanıt Yaz
|
| Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |