![]() |
Ters Yüzen Çöpçü - Synodontis Nigriventris |
Yanıt Yaz
|
| Yazar | |
volkantr34
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 09 Kas 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 112 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı volkantr34
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
Alıntı Cevapla
Konu: Ters Yüzen Çöpçü - Synodontis NigriventrisGönderim Zamanı: 09 Kas 2009 Saat 2:55am |
|
Latince Adı: Synodontis Nigriventris
Anavatanı: Kongo Beslenme Biçimi: Etçil ve otçul.. Su üstündende yem aldığı gibi diptede beslenir. Canlı yem , tetra diskus granul , dip yemlerini severek kabul eder.Yiyebileceği büyüklükte ki ölü balıklarıda tüketir. Genel Davranış Biçimi: Barışçıl – Her ne kadar barışçılda olsa çok hızlı bir şekilde büyüdüklerinden zaman içerisinde kendinden ufak balıklar için tehlike yaratabilir.Genelinde zararsızdır. Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl Cinsiyet Ayrımı: Dişiler daha büyük, yuvarlak hatlı ve uzun olurlar. Kesin cinsiyet ayırımı için çok dikkatli bir karşılaştırma yapılması gerekir.(Renk , yüzgeç ve vücut yapısı) Yüzme Seviyesi: Taban ve gölgelik ortamlarda belirsiz yükseliklerde baş aşağı şekilde durur. Üreme: Akvaryum ortamında üretildiğine dair örnek bulunmamaktadır.Bazı türleri doğal ortamlarında parazit şeklinde üreme biçimi sergilerler yada yumurtalarını oyuklara vede kuytu köşelere bırakırlar.Yumurta bırakıldıktan itibaren yavrular yalnızdır. Renklenme Problemi : Tamamıyle kendi tecrübemdir.Bitkisel ağırlıklı beslenme yapıldığı takdirde renklerinde bariz bir açılma , vücut desenlerinde kaybolma görülebilir.Bunu aşmak için tetra discus granül yem , tubifex ile 1 hafta boyunca beslediğiniz takdirde gene eski desenli gövdesine kavuşur.
Sıcaklık: 22 - 30°C En Fazla Büyüdüğü Boy: 20 cm Su Sertliği: Yumuşak - Orta - Sert pH: 6.0 - 7.5 Genel Yorum: Isı değişimine , ph dalgalanmalarına ve farklı su değerlerine (yumuşak – sert) karşı dayanıklı bir balıktır.Yemleri büyük bir ustalıkla bulur , kesinlikle kaçırmaz ve temizler. Sürü balığıdır ama tek olarakta beslenebilir.Canlı doğuranlarla beslenirken dikkat edilmelidir. Çok hızlı büyüdüklerinden dolayı zaman zaman saldırganlaşabilirler.(Erişkin bir molli balığıma yaptığı ani saldırı sonucu omurgasının yamulmasına sebep oluşuna bizzat tanık oldum.) Chichlid türleri ile sorunsuz bir şekilde beslenebilirler.Chichled akvaryumuna eklenecek synodontis en azından 6-7 cm olmalıdır.Her 2 türlede beslenirken hem saklanma hemde ışıktan etkilenmemesi için mağara yada gölgelik ortamlar hazırlanmalıdır.Fazla ışığı sevmezler.Karanlıkta daha aktiftirler.İllede besleyecek iseniz 150-200 lt’lik bir akvaryum synodontis’in mutluluğu ve isminden gelen hareket tarzını sergilemesi için yetecek minimum gereksinimdir.Aksi takdirde daha ufak akvaryumlar bu balık için eziyetten öteye gitmez. Büyük akvaryumlarda sürü halinde bakılırsa eğer , davranış biçimleri sebebiyle bu balığın gerçek güzelliği ortaya çıkar. İnternette görmeye alışık olduğunuz resimlerden farklı resimlerle sizi başbaşa bırakıyorum. Benim namıdeğer Goliath'ım Synodontis Nigriventris - Ters Yüzen Çöpçüm. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resimde ki arkadaş canlı doğuran tankımdan arkadaşımın chicled akvaryumuna transfer oldu.Ve şuan daki boyutu 20+ cm
Yazdıklarım tümüyle kendi tecrübelerimdir.. Synodontis'ler hakkında çok az yerli bilgi ve tecrübe olduğundan sizlerlede paylaşmak istedim.. Umarım merak edenlere faydası dokunur.. Tekrar yinelemek istiyorum bu balıktan gerçekten beslemek isteyen arkadaşlar lütfen tanklarının maksimum büyüklükte olmasına dikkat etsinler.Çok hızlı büyüdüğünden , bir süre sonra bu balığı alanlar akvaryumculara yok pahasına geri veriyorlar.. Lütfen buna dikkat edelim.. Gerçekten özel bir balık..
Saygılar |
|
![]() |
|
mustafamutlu
Moderator
Kayıt Tarihi: 03 Ağu 2009 Şehir: BURSA Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 198 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı mustafamutlu
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 09 Kas 2009 Saat 10:04pm |
|
Bu balık dibe düşen yemleri o kadar hızlı bulup tüketir ki diğer dip balıklarının aç kalmasına sebep olabilir.
|
|
|
MUSTAFA MUTLU
NİLÜFER / BURSA |
|
![]() |
|
gulay
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 290 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 09 Kas 2009 Saat 11:06pm |
|
Harika valla...
Belki de nerdeyse 8 yıldır büyük bir zevkle besleyip, en sonunda dayanamayıp onlar için özel tank kurduğum bu balıkların en az benim kadar sevenleri olduğunu bilmek çok güzel bir duygu. Mustafa Bey'in de dediği gibi hareketleri çok seridir, üst yüzgeçlerini yaramaz bir papağan gibi açıp kapatırlar yüzerken. Sağlıklılarsa yem konusunda asla ürkek davranmazlar, devriye gezer gibi son hız ilerleyip tüm yemleri acele acele midelerine indirirler. Sonrasındaysa mideleri o kadar şişer ki nefes almakta zorlanarak bir süre sindirmeye çalışırlar Malawi ve Tanganyikalarla da beslenen bu türün o renkli balıklara da görsel olarak çok yakıştığını resimden bir kez daha görmüş olduk. Zaten bu tür endemik olarak bir Tanganyika Gölü'nde bir de Afrika'nın hızlı akan nehir sularında (Zaire, Nijer Nehri gibi) bulunuyor. |
|
|
Gülay Baran
-Discus 130x50x50 -Bitkili Synodontis Eupterus ve Pantodon Buchholzi 110x50x50 -Nano Bitkililer |
|
![]() |
|
volkantr34
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 09 Kas 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 112 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı volkantr34
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 10 Kas 2009 Saat 1:14pm |
|
Yemleme konusunda kesinlikle haklısınız.Onu eklemeyi unutmuştum.. Corydoras ve vatozları aç bırakabiliyor.. Süpürge gibi temizliyor tabanı hemen.. :) Arkadasimin akvaryumuna eklediğimizde başta tüm balıklar uzaylı görmüş gibi incelediler.. Üst yüzgecini ısırdılar ama sadece tanımak için zarar verme olayı hiç olmadı.. Bizim kide hiç ürkemdi bu hareketlerden.. 40 cm'lik vatozun yanında üstünde parazit balık gibi geziyordu. :) Ama şimdi kimse ona yan gözle bakamıyor.. :)
Gülay hanım gerçekten bu balığın meraklısı çok az.. Bende imzanızı görünce çok şaşırdım.. Fotoğraf yada video çekimi falan ekleyebildiniz mi hiç acaba ? yada yavru alabilme yada en azından yumurtlama olayı oldu mu çok merak ediyorum.. Bir ara ciddi ciddi kafayı bu balıktan yavru almak için bozmuştum ama dişisi erkeği ayırmak bayağı zor bana göre.. Bir arkadaşta daha synodontis buldum onun kafa yapısı daha değişik ve basık.. Birde ona bakacağım :) |
|
![]() |
|
gulay
Yönetici
Kayıt Tarihi: 28 Tem 2009 Şehir: İstanbul Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 290 |
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 10 Kas 2009 Saat 4:51pm |
Volkan Bey, uzun süredir bu balıklardan besliyorum ama belki bir beş-altı sene tek olarak besledim. Sonra grup olarak hoşuma gitmeye başladığında sonradan dişi olduğunu öğrendiğim balığıma 4 adet 2-2.5 cmlik yavru tank arkadaşları ekledim. Bunlar hızla büyüdüler ve sanırsam 2-2,5 yıl sonra kurlaşma hareketleri başladı. Bu hareketlere örnek olarak suda belli bir seviyede asılı kalıp yüzgeçlerini değişik şekillerde hareket ettirerek birbirlerinin çevresinde dönmeleri, T-olmaları, bölgeciliklerinin artmasını ve hafif titremeli kafa hareketlerini sayabilirim (ama cichlidler kadar belirgin kafa hareketleri değil). Tankta çok önceden paylaştıkları kayaların olduğu bölgeleri aşırı biçimde savunur olmuşlardı ve eşler bu mağaralara sık sık girip çıkıyordu. Örneğin biri dışarıyı kolluyor, öteki eş de heyecanlı heyecanlı hazırlık yapar gibi mağaraya girip çıkıyordu. Sanırım buradaki bir şansım bu gruptan 2 erkek ve 3 dişinin çıkmasıydı. Ancak maalesef sonuca ulaşamadan Eritrodermatitis diye göl sazanlarında rastlanılan öldürücü bir hastalık yüzünden üçünü kaybettim ve geriye 2 erkek kaldı. Bu hastalığı Tetradox ile kendim tedavi etmeye çalışmasaydım diğer iki balığımı da kaybedecektim. Bu olay beni üzdüğü için 1 yıldır filan yeni Synodontis almamıştım ama geçenlerde kendime engel olamayarak birkaç adet yavru aldım. Şu an boyları 3 cm'den 7-8 cm'e ulaştı. Yakın bir zamanda fotoğralamayı ben de istiyorum ama önce şu makro sorunumu bir çözmem gerekiyor ![]() Dişi-erkek ayrımında şunu söyleyebilirim gözlemlerimden: Dişiler her zaman erkeklerden daha iri ve yuvarlak hatlı oluyorlar. Bir yabancı kaynakta dişilerin daha koyu renkte olduğu söylenmişti ama bende tam tersiydi. Kaybettiğim kolonimde dişi olanlar epeyce iri ve açık renk iken, erkekler daha koyu ve küçüklerdi... |
|
|
Gülay Baran
-Discus 130x50x50 -Bitkili Synodontis Eupterus ve Pantodon Buchholzi 110x50x50 -Nano Bitkililer |
|
![]() |
|
volkantr34
Kıdemli Üye
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı volkantr34
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 11 Kas 2009 Saat 9:03am |
|
Gülay hanım sizde ki tecrübelerin acilen buraya aktarılması lazım :) Geceleri synodontis'leri Youtube'da izliyorum ama orda bile üremesi ile ilgili birşey bulamadım.. Synodontis'e ait parazitel bir üreme videosu görmüştüm.Onu bulduğumda burayada eklerim.Belki biliyorsunuzdur.. Chicled'lerin ortamında ki üremelerine ait bir video ama bizim ters yüzenlerden olmasada aynı tür olduğunu hatırlıyorum.
Üreme ile ilgili olarak sizin anlattıklarınızda çok güzel gerçekten.. Görmeyi çok isterdim.. Ciddi anlamda kafaya takmıştım üretme konusunda uğraşmayı ama baktım balığın büyümesinde bir duraklama yok gün geçtikçe büyüyor , dedim bu iş için belli ki daha büyük bir tank lazım.. O yüzden yapamadım.. Elimde ki ve arkadaşa verdiğim syno'nun dişi olduğunu düşünüyorum.. Çünki bir arkadaşta bulduğum syno'nun gövdesi benimkine nazaran daha dar ve kafa yapısıda değişik.. Onun erkek olduğunu düşünüyorum.. Gülay hanım isterseniz eğer elimde ki dişiyi size verebilirim.. Artık tankıma büyük geliyor.. Rahat edemediğinin farkındayım.. Sizde en azından rahat eder.. |
|
![]() |
|
gulay
Yönetici
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 12 Kas 2009 Saat 8:08am |
|
O parazitel üreme için bu yeni kolonimi almadan önce yanlarına uygun bir Tanganyika cichlidi arıyordum. Aslında Malawi Gölü cichlidleriyle de yaşıyorlar ama bildiğim kadarıyla oraya değil Tanganyika'ya endemikler. Bu yüzden epey bir araştırmıştım hem Synolara zarar vermeyecek hem de Synolar yumurtladığında parazit kuluçka evresinde yardımçı bir anaç bulma açısından. Sonra vazgeçmiştim.
Şu an benim 250 lt'de 2 büyük (16-18 cm) ve 7 yavru (7-8 cm) Syno var. Yanlarında da Afrika kelebekleriyle koyacak bir yer bulamadığım molilerim Hal böyle olunca yer darlığı sorunu bende de var ve yavrular büyüdüğünde sıkıntının cidden artacağını düşünüyorum. O zaman belki çok daha büyük bi yere almam gerekecek ve yanlarına da üreme için uygun olacak ufak bir Tanganyika Cichlid grubu düşünebilirim. Sizin dişi en iyisi şimdilik arkadaşlarıyla kalmaya devam etsin, belki ilerde yer değiştirebilir. Ya da daha güzeli sizin imkanınız olduğunda benim yapacağım gibi bir uygun yer ayarlarsınız, o zamana kadar benim yavrular da büyümüş olur içlerinden erkek-dişi ayrımını yaparız ve Synoları bölüşüp ayrı ayrı denemeler yapma imkanımız olur...![]() Düzenleyen gulay - 12 Kas 2009 Saat 8:10am |
|
|
Gülay Baran
|
![]() |
|
volkantr34
Kıdemli Üye
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı volkantr34
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 12 Kas 2009 Saat 11:48am |
|
Sizin sıkıntınız benimkinden büyükmüş. :) Parazitel üreme konusuna gelince acaba bizimkilerde aynı hareket tarzını sergilerler mi çok merak ediyorum.. Eğer öyle bişey olursa kesinlikle seyrine doyum olmayacak diye düşünüyorum.. Benim syno'lara güzel bir kıyak geçmem için yer hazırlamam şu aralar çok zor.. Artık havadisleri sizden bekleyeceğiz...
|
|
![]() |
|
gulay
Yönetici
Mesaj Seçenekleri
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 12 Kas 2009 Saat 8:28pm |
|
Evet o şekilde ürerlerse ve videoya akvaryum ortamında çekilirse tam bie belgesel kıvamında olur... Benim de şu aralar mümkün değil ama bakalım zaman bize ne gösterecek
![]() |
|
|
Gülay Baran
|
![]() |
|
MurimuraT
Yeni Üye
Kayıt Tarihi: 31 Ara 2009 Şehir: Çamlıca Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 20 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı MurimuraT
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 31 Ara 2009 Saat 12:28am |
|
Bu tür balıklara hobiciler farklı gözle bakıyorlar sanki akvaryumda köle gibi görüyorlar (bunu bende yaptım ama ileriki dönemlerde canlılara farklı gözle bakmaya başladım)
Akvaryumcularda bu kedi balıklarına değişik ad uyguluyorlar kafalarına esenleri söylüyorlar ters yüzen diye satılıyor ama ters yüzen kedi balığı değil fakat bu türde ters yüzüyor benim kedibalıklarım dan birisi 10 dakika ters yüzdü bu inanılmaz seyretmesi zevk veren birşey.. ayrıca ilk zamanlar tecrübesizdim çok karma akvaryumdalardı birşeyi farkettim bu balıklar en ufak bir chicled balıgıma bile dokunmuyordu.. özellikleri arasında en güzel olan kısmı kum ve taşların üzerinde gezinirken tikenlerini kullanarak pislikleri yiyor.. akvaryum daima temiz kalıyor.. herkese tavsiye ederim |
|
|
Mu-ra-t Öz-be-k
|
|
![]() |
|
Yanıt Yaz
|
| Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |